Nieuwsbrief Experiment Uitkomstindicatoren van Santeon, december 2021 ![]() Experiment Uitkomstindicatoren Binnen Santeon wordt gewerkt aan het Experiment Uitkomstindicatoren met als doel om uitkomstinformatie toegankelijk te maken in de spreekkamer. Patiënten krijgen op maat informatie over uitkomsten van zorg, zodat zij – samen met hun zorgverlener – kunnen beslissen over welke zorg en welk ziekenhuis het beste bij hen past.
Alles wat gedurende het Experiment wordt ontwikkeld en alle kennis die wordt opgedaan, is beschikbaar voor andere zorgorganisaties en zorgprofessionals. Dit noemen we de bouwstenen uitkomstgerichte zorg. In deze nieuwsbrief besteden we aandacht aan de nieuwste bouwstenen. ![]() ![]() ![]()
Sleutelmomenten in het zorgpad borstkanker Borstkankerpatiënten komen tijdens hun zorgproces op verschillende momenten voor belangrijke keuzes te staan. Op deze momenten kunnen zij samen met hun zorgverlener beslissen welke zorg het beste aansluit bij hun specifieke situatie en behoeften. Voor deze sleutelmomenten in het zorgproces worden in het Experiment keuze-ondersteunende middelen ontwikkeld. ![]() Behandeling Ondersteuning voor keuze voortzetten anti-hormonale therapie Een deel van de borstkankerpatiënten die een anti-hormonale behandeling krijgt, stopt hier vroegtijdig mee, meestal vanwege bijwerkingen. Stoppen blijkt ook gerelateerd te zijn aan adequate informatieverstrekking. Om patiënten en zorgverleners te ondersteunen bij het maken van een weloverwogen keuze over het wel of niet voortzetten van de anti-hormonale therapie, is een hulpmiddel ontwikkeld. ![]() Procesbeschrijving De ontwikkeling van een patiëntgerichte informatietool Om patiënten met een gemetastaseerde vorm van borstkanker te voorzien van informatie op maat patiënten geïnformeerd over hoe de CDK 4/6 remmer bij vergelijkbare patiënten heeft gewerkt en welke bijwerkingen zij ondervonden. Met deze uitkomsten van zorg kunnen patiënten, samen met de zorgverlener, beter beslissen welke zorg het beste bij hen persoonlijk past. Hoe deze tool tot stand is gekomen leest u in deze procesbeschrijving. ![]() Wetenschappelijk onderzoek Follow-up zorg na borstkanker Er is weinig bekend over de meest ideale inrichting van de follow-up zorg na borstkanker. In de zeven Santeon ziekenhuizen is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de verschillende manieren waarop de nazorg en nacontrole wordt ingericht. Ook is aan zorgverleners gevraagd naar goede praktijkvoorbeelden (‘best practices’) en verbeterkansen. ![]() ![]() ![]()
Sleutelmomenten in zorgpad CVA Patiënten met een CVA komen tijdens hun zorgproces op verschillende momenten voor belangrijke keuzes te staan. Op deze momenten kunnen zij samen met hun zorgverlener beslissen welke zorg het beste aansluit bij hun specifieke situatie en behoeften. Voor deze sleutelmomenten in het zorgproces worden in het Experiment keuze-ondersteunende middelen ontwikkeld. ![]() Factsheet Het gebruik van patients-like-me uitkomstinformatie Voor een patiënt kan informatie van andere mensen met vergelijkbare demografische en klinische uitgangspunten, interessant zijn. In het Experiment worden uitkomsten van zorg ten behoeve van samen beslissen beschikbaar gesteld aan patiënten op basis van patients-like-me informatie. Deze gepersonaliseerde uitkomstinformatie kan patiënten helpen bij het maken van een beslissing. In deze factsheet wordt het gebruik van patients-like-me uitkomstinformatie bij CVA uitgelicht. ![]() ![]() Praktijkvoorbeeld uitkomstgerichte zorg Samen beslissen over ontslagbestemming Jaarlijks worden in Nederland ruim 40.000 patiënten met een CVA opgenomen in een ziekenhuis. Voor deze patiënten is samen beslissen vooral belangrijk bij de keuze over de ontslagbestemming. Wat de beste bestemming is, verschilt per persoon en is afhankelijk van de wensen van de patiënt. Op het platform Uitkomstgerichte Zorg leest u hoe samen beslissen vorm krijgt bij de keuze voor een ontslagbestemming. ![]() ![]()
Sleutelmomenten in het zorgpad chronische nierschade Patiënten met nierschade komen tijdens hun zorgproces op verschillende momenten voor belangrijke keuzes te staan. Op deze momenten kunnen zij samen met hun zorgverlener beslissen welke zorg het beste aansluit bij hun specifieke situatie en behoeften. Voor deze sleutelmomenten worden in het Experiment keuze-ondersteunende middelen ontwikkeld. ![]() Diagnose Patiëntgerichte infographic nierschade beschikbaar De Santeon ziekenhuizen bieden patiënten met chronische nierschade inzicht in relevante zorguitkomsten door middel van een patiëntgerichte infographic. Zo weten patiënten beter wat ze kunnen verwachten van de zorg in een Santeon ziekenhuis. ![]() In dit filmpje vertellen een nierpatiënt en een internist-nefroloog over ondersteuning voor nierpatiënten in de spreekkamer. ![]() ![]() Contact Santeon ![]() |