nieuwsbrief december 2022

online versie

 

"Er zijn bepaalde hulpbronnen die wij gemeenschappelijk hebben, zoals de lucht die we inademen en het water dat we drinken. We beschouwen die als vanzelfsprekend. Maar doordat deze bronnen zo wijdverbreid beschikbaar zijn, maken ze wel alles wat we doen mogelijk. Voor mij is stilte ook zo'n soort hulpbron. Net zoals zuivere lucht ademhaling mogelijk maakt, maakt stilte, in bredere zin, gedachten mogelijk. De beschikbaarheid van stilte levert zonder meer een bijdrage aan creativiteit en innovatie."

 

— uit: Matthew B. Crawford, De wereld buiten je hoofd, een filosofie van de aandacht, 2015

 

 

concentratiecrisis: woord van het jaar  |  stem nu!

Eén van de tien door Van Dale voorgestelde nieuwe Nederlandse woorden is concentratiecrisis. De betekenis luidt: 'afname van of gebrek aan concentratie, doordat iemand voortdurend wordt afgeleid door anderen of door technologische producten als smartphones'. Maak van 'Woord van het jaar 2022' een geslaagde sensibiliseringsactie. Vestig mee de aandacht op een groeiend maatschappelijk probleem door te stemmen op  'concentratiecrisis'. Je kunt je stem online uitbrengen tot en met maandag 19 december 17u.

breng hier meteen je stem uit

 

op zoek naar de concentratiecrisis  |  journalistiek

Een boek uitlezen, een uur doorwerken zonder mails of sociale media te checken: we kunnen het steeds minder goed. Dit stelde ook De Morgen-
journaliste Lotte Beckers vast. Zij onderzocht voor een boeiende artikelenreeks (in vier delen) of er effectief sprake is van een aandachtscrisis. 

Tal van belangrijke vragen passeren de revue: Waarom krijgt niemand nog een boek uitgelezen of lijkt het onmogelijk om een uur te werken zonder drie keer Facebook te openen? Als we ons niet meer kunnen concentreren, worden we dan minder creatief op het werk of dommer in de klas? En hoe komt het dat te veel afleiding tot een burn-out kan leiden? Wat is de impact van de aandachtscrisis op werk en school? En wat valt er aan te doen?

lees hier de artikelenreeks

 

de aandacht verloren  |  boek

Ons concentratievermogen neemt af, betoogt bestsellerauteur Johann Hari in zijn boek De aandacht verloren, waarom we ons niet meer kunnen concentreren. Tieners in de VS kunnen zich nog maar negentien seconden lang op een taak focussen, kantoormedewerkers drie minuten. Hari sprak vooraanstaande wetenschappers en experts en ontdekte dat alles wat we over dit onderwerp dachten te weten niet klopt. Hij vertelt hoe we – als individuen én als maatschappij – onze focus terug kunnen krijgen, mits we ervoor willen vechten. Alleen door de aandachtscrisis op te lossen, stelt Hari, kunnen we de focus vinden om een betere samenleving op te bouwen.

lees hier het artikel in De Volkskrant over het boek

 

we zijn geen slaven  |  artikel

Ondanks waarschuwingen voor een ‘aandachtscrisis’ lijkt onze concentratieboog alleen maar sneller af te brokkelen. Hoe gaan de nieuwe tijdslurpers, van Instagram tot Netflix, te werk – en zijn ze nog te stoppen?

"Critici van de aandachtseconomie pleiten voor steviger overheidsingrijpen. De tabaksindustrie is aangepakt omdat roken ongezond én verslavend is. Met fossiele brandstoffen gebeurt nu hetzelfde. Waarom niet paal en perk stellen aan de nieuwe tijddieven?"

lees hier het volledige artikel

WAERBEKE vzw
Waarbekeplein 19
B - 9506 Waarbeke (Geraardsbergen)
tel: +32 (0)54 24 57 54
info[at]waerbeke.be

Je toonde eerder belangstelling voor het thema stilte-rust-ruimte en/of de werking van Waerbeke.

Klik hier als je wil uitschrijven en geen info meer wil ontvangen.

 

© 2022 Waerbeke vzw, alle rechten voorbehouden